Blog – Mediatrainer Leo de Later analyseert actuele mediaoptredens

Radio-interview | Leo de Later

Politici zijn gepokt en gemazeld in mediaoptreden. Ze komen dan ook vaak aan bod in dit radio-interview met HVA studenten over mediatraining. Met handige tips voor uw eigen mediaoptreden.

Geen knallende ruzie bij Ajax?

In onze mediatrainingen komen er veelvuldig paarse olifanten voorbij. We bedoelen daarmee de negatieve kwalificaties (beelden) die in mediaoptredens veelvuldig worden gebruikt. Vaak geïnitieerd door de interviewer. Edwin van der Sar stapte in deze valkuil in een interview met Het Parool.

Lees meer

Mediaoptreden mislukt

Belangrijk voor elk mediaoptreden is altijd weer de juiste boodschap paraat hebben. Zeker als de materie complex is. Daar kwam de bestuurder van een woningcorporatie te laat achter.

Lees meer

Mediamisser Parkmobile

Mediatraining is de beste voorbereiding voor mediaoptreden, staat bovenaan onze website. Dat dat een terechte constatering is bleek weer eens bij het consumentenprogramma Radar. In de studio een directeur van Parkmobile die kennelijk dacht zijn mediaoptreden wel even te klaren. Want waarom zou je goed voorbereiden met media training?

Lees meer

EenVandaag debat Rutte – Wilders

In het EenVandaag debat maakten Rutte en Wilders veelvuldig gebruik van framing. De overtuigingstechniek waarbij je met behulp van woorden – en vooral beelden – probeert je punt te maken.

Lees meer

Carré-debat

Het Carré-debat geeft een aardig inzicht in de mediavaardigheden van politici. Soms geslaagd- soms minder geslaagd. We hebben een paar ‘technieken’ op een rij gezet.

Lees meer

Vloggers

Laatste trend. Vloggers die mensen lastig vallen. Politie, voorbijgangers, een politica in Zaandam.
Wat doe je als er zo agressief een camera op je wordt gericht?
NOSop3 vroeg om tips.

Lees meer

Paniek op een scholengemeenschap in Amersfoort

De journalistieke overval is zo langzamerhand gemeen goed geworden en een genre op zich. Voor tv-makers makkelijk te maken en het scoort altijd. In bijna elke mediatraining is het dan ook een gespreksonderwerp. Veel deelnemers willen…

Lees meer

Blokker-directeur blijft bij de kernboodschap

Hoe de lessen van mediatraining verkeerd worden toegepast Wat gaat hier fout? Wat hier gebeurt is de verkeerde uitwerking van een mediatraining, want dat heeft Rob Heesen duidelijk gehad. Hem is geleerd bij zijn boodschap te blijven. Op zich niet heel erg verkeerd,…

Lees meer

rutger_castricum-blog

Omgaan met Rutger Castricum

Hoe ga je om met Rutger Castricum? Het blad Communicatie vroeg mij welke tips ik als mediatrainer heb. Wat als een Rutger Castricum voor je deur staat met draaiende camera en een lastige vraag? Wat gebeurt er dan in je brein? En wat kun je doen? Als de roze microfoon…

Lees meer

Authenticiteit

In mediatraining komt nogal eens het begrip authenticiteit ter sprake. Deelnemers benoemen het als ze bedoelen dat ze vooral zichzelf willen zijn en geen toneelstukje willen spelen, want dat komt niet goed over. Inderdaad authenticiteit is van belang….

Lees meer